Regionalne specialitete iz parnika
Poznate tisti občutek, ko se iz dvorišča širi vonj pare, lesa in sveže kuhanih krompirjev? Prav parak za kuhanje je nepogrešljiv del slovenskega podeželja, in to ne le med kolinami. V mnogih regijah se v njem še danes pripravljajo tradicionalne jedi, ki imajo v družinah svoje stalno mesto že celih generacij.
Zahodna Slovaška: knedle, slivkove buhteljne in kvašene specialitete
V območjih, kot so Záhorje, Ponitrie ali okolica Trnave, se je parak za knedle uporabljal predvsem pri pripravi kvašenih jedi. Na porokah so se v njem kuhali beli domači knedli, ki so jih postregli z dušenim mesom in kislo zelje. Poleti so gospodinje v paraku pripravljale puhaste slivkove buhteljne, ki so jih nosili po vasi kot gesto gostoljubja.
Srednja Slovaška: krompir, zelje in kuhanje za kmetijstvo
Na srednji Slovaški, predvsem na Liptovu, Oravi in v okolici Banske Bystrice, je bil gospodarski parak običajen del dvorišč. V njem so vsakodnevno kuhali krompir za živino, pa tudi preproste in hranljive jedi za domače. Priljubljeni so bili krompirjevi njoki kuhani na žaru, k temu pa so dodali dušeno zelje in slanino. Kuhanje v paraku je bilo hitro, nasitno in nezahtevno – idealno za trdo kmetijsko delo.
Vzhodna Slovaška: ajdova kaša, pečeni cmoki in specialitete iz kolin
Na vzhodu Slovaške so parak na drva najpogosteje uporabljali med kolinami. V njem se je kuhala voda, ki se je uporabljala pri obdelavi mesa, pa tudi same jedi. Tradicionalni so bili pečeni cmoki na pari, postreženi s makom, orehi ali skuto. V okolici Trebišova in Michalovcev so v parak pogosto metali ajdo s dimljenim mesom in česnom, ki so se počasi dušili in širili vonj po celem dvorišču.
Tekov in Hont: parak kot osrednji del kuhanja med trgatvijo
V območju Tekova in Honta so med jesenskimi meseci kuhali v paraku med trgatvijo. Medtem ko so moški stiskali grozdje, so ženske v paraku pripravljale mešanico za lečo, ki so jo sterilizirali neposredno nad ognjem. Pogosto so v paraku kuhali tudi divjačinski golaž ali fižolovo juho, ki je dobro ogrela med hladnim jutrom.
Zakaj se sodobne gospodinjstva vračajo k paraku?
Danes smaltirani parak z žarom ni le spomin na stare čase. Čedalje več ljudi ga kupuje za vikendico, na vrt ali za vikend kuhanje. Prinaša s sabo nekaj, česar v sodobnih kuhinjah manjka – upočasnitev, vonj lesa, občutek skupnega kuhanja in družinske povezanosti.